5 tips och tricks i köket

Med hösten runt hörnet känns det extra fint att tillbringa tid i köket. Därför vill vi dela med oss av några praktiska tips för att du ska slippa lägga energi på sådant som distraherar från årstidens mysfaktor.

Kalla det husmorstips eller life hacks, oavsett namn kommer här fem smarta tips som hjälper dig att hålla rent och snyggt i köket.

 1. Var effektiv och planera din förvaring
  Hur använder du kastruller och redskap? Samla de prylar som används mest närmast spisen, för att slippa springa runt i onödan. Det som används sällan kan gömmas längst bak i ett skåp eller till och med ges bort. Behöver du verkligen just den där byttan? Förvara dina vanligaste torrvaror i snygga burkar på bänken. Det både underlättar och livar upp.
 2. Glöm inte pastavattnet
  Har ditt pastavatten en dålig vana att koka över? En enkel lösning är att placera en träslev över kastrullen. När du är färdig och ska låta pastan rinna av, spara lite av vattnet till såsen. Stärkelsen som blir efter kokning hjälper nämligen såsen att binda sig vid pastan.
 3. Din kyl och frys kan också vara redskap
  Om du ska steka lök, lägg den i frysen i en halvtimme innan hackning så behöver du inte oroa dig för irriterande tårar i ögonen. Det gäller även för osten. En halvtimme i frysen gör den mycket enklare att riva utan problem. Plastfolie ska du däremot förvara i kylskåpet, den blir nämligen mycket lättare att hantera då.
 4. Rengör skonsamt och miljövänligt
  Bikarbonat, ättika och citron är vanliga inslag i det svenska köket, alla med olika smarta egenskaper. Om du kör citron och vatten i mikron blir den mycket lättare att torka av. Med hälften vatten och hälften ättika i en sprayflaska kan du rengöra de flesta ytor i köket. En smutsig spis kan du torka av med våt trasa för att sedan täcka fläckarna med bikarbonat. Låt verka några minuter, gärna över natten om möjligt, innan du torkar rent. Bikarbonaten går att ersätta med en lite större mängd bakpulver.
 5. Salt är bästa silverputsen
  Få dina silverbestick att skina som om de vore nya. Koka först upp vatten och salt. Mycket salt. Ta fram en form eller större skål, som helst inte ska vara av metall, och lägg aluminiumfolie på botten. Placera silverbesticken på folien och häll över saltvattenblandningen. Låt vila i några minuter, sedan är det bara att skölja rent och torka av besticken. Ett bonustips: Eftersom salt dödar bakterier är det också en utmärkt produkt att rengöra skärbrädan med.

Kontakta oss