Inredningsmissarna som du bör undvika
Få din bostad att blomma ut och nå sin fulla potential genom att undvika några av de vanligaste inredningsmissarna som många gör när det är dags att renovera och möblera. Med några enkla tips kan du istället få ut maximalt av ditt hem!
Ingen klar budget
Något vi ofta ser är att när man väl bestämt sig för att uppgradera sitt kök så renoverar man “lite grann” – byter någon maskin här, diskho, handtag och stänkskydd där. Allt material, tid och hantverkare brukar i slutändan bli en kostsam uppgradering utan att man egentligen har fått ett nytt kök, säger Jesper Wickström, VD på Planoform. Därför är det bättre att ha en tydlig budget från början och redan från start fundera på om köket har den bästa planeringen, sen göra en renovering som skapar ett mervärde och ökat värde på bostaden.
Följer strömmen
En vanlig miss är att man tittar för mycket på hur andra gjort – grannar, internet och inredningsmagasin, istället för att våga lita på sin egen smak och köra på det som är bäst utifrån sin egen bostads förutsättningar. Våga lita mer på dig själv och strunta i hur andra gjort!
Glömt helheten
Det är viktigt att man tittar på bostaden som helhet när man ska renovera ett rum. Ska man till exempel göra om hela köket behöver man se över golv, dörrar, fönster, lister, stuckaturer och verkligen hålla ihop allt, säger Jesper. Det ska inte kännas som att man kliver in i en helt annan bostad när man kommer in i det nyrenoverade köket.
Övermöblering
Många rum lider av att vara övermöblerade och det kan därför vara en bra idé att se över om alla möblerna i ett rum används eller om de bara finns där av gammal vana. Ibland behöver man skala bort! Upptäcker du att någon möbel är överflödig i ett rum men får plats i ett annat– flytta den! Du kan till exempel ta en fåtölj från vardagsrummet och skapa en läshörna i sovrummet.
Möbler utmed väggar
Att trycka möblerna utmed väggarna är en annan av de vanligaste inredningsmissarna. Det känns kanske mest naturligt att möblera på det viset, och såklart svårt att inte göra det i trånga rum – men att dra ut soffan eller bordet lite från väggen kan faktiskt göra att rummet känns luftigare. En bra tumregel kan vara att tänka grupper istället för helhet i framförallt vardagsrummet. Soffan, soffbordet och fåtöljen kan höra ihop och fåtöljen behöver därmed inte stå bredvid soffan utan kan stå snett mittemot för att skapa en grupp med luft runt omkring. Likaså kan en matsalsgrupp bilda ett eget rum i rummet.
Gardiner som täcker fönster
En vanlig inredningsmiss, som dessutom går ut över ljusinsläppet, är att man hänger gardinerna så att de delvis täcker fönstren. För att undvika detta kan du köpa en längre gardinstång som är bredare än själva fönstren. På så vis täcker gardinerna bara väggen och förhindrar inte ljuset från att komma in. Sätter du dessutom gardinskenor i taket, istället för gardinstång på väggen, så att gardinen går ända från tak till golv, skapar du ett intryck av högre takhöjd.
För få ljuskällor
Lampor kan det nästan inte bli för många av i ett rum. Fem till tio stycken brukar vara rekommenderat, likaså att det ska finnas tre olika kategorier av ljus. En taklampa är så kallad allmänbelysning som ska användas när du behöver tända upp för att få överblick över rummet inför städning osv. Förutom allmänbelysning behövs funktionsbelysning. Funktionsbelysning är riktad belysning som belyser ett visst område, till exempel en lampa över matbordet så att du ser när du ska äta. Sist men absolut inte minst viktigt är stämningsbelysning – mysbelysningen. Här kan du gå loss bland dekorativa lampor med mjuk belysning som skapar stämning i rummet.
Prylar överallt
Glöm inte detaljerna! Precis som möbler gör sig bäst som grupper gör sig prydnadssaker bra tillsammans. Står det skålar, prydnadssaker, vaser och ljusstakar på varenda yta i ett rum kan det lätt kännas plottrigt. Testa istället att gruppera och skapa små stillebens av din prylar. Har du några fina ljusstakar – ställ dem tillsammans, på samma ställe i hyllan och du får genast ett mer harmoniskt intryck.