Så sorterar du din garderob – 6 smarta tips

Vare sig du har en liten förvaringsyta eller en generös walk-in-closet kan den må bra av att få lite kärlek då och då. Vi tar dig igenom några enkla steg för att få garderoben i toppklass.

 1. Töm garderoben
  Börja från scratch genom att riva ut alla kläder, skor, accessoarer och alla saker som samsas där inne.
 2. Rensa
  Troligtvis det svåraste steget, men ack så nödvändigt. Prova plaggen som du är osäker på och dela sedan upp det du rensar ut i olika högar; det som ska säljas, det som ska skänkas och det som ska återvinnas. Fullt fungerande plagg kan du ge till vänner eller närmsta second hand-butik. Textilier som är trasiga kan lämnas in hos någon av de stora klädkedjorna, där de i sin tur återvinns och blir nya kläder.
 3. Kategorisera
  Tänk igenom hur ditt användningsmönster ser ut och vad som funkar bäst i vardagen innan du börjar hänga in kläder i garderoben igen. Du kan antingen dela upp kläderna i produktkategori och färgordning eller i användningsområde d.v.s. jobbkläder/myskläder/festkläder. Brukar det till exempel vara stressigt inför jobbdagen kan det vara skönt att ha alla jobb-outfits på ett och samma ställe.
 4. Nostalgiplagg
  Vissa plagg i garderoben har du troligtvis inte använt på åratal men de är ändå svåra att göra sig av med – det är helt ok! Du kan antingen lägga dem i en låda och ställa den i förrådet – på så vis bevarar du kläderna och frigör samtidigt plats till sånt som du använder just nu. Har du däremot gott om plats så kan de där speciella plaggen få en speciell plats. Använd dem som dekoration genom att hänga dem synligt i klädkammaren eller bakom glasdörrar så att de syns.
 5. Vårda
  För att dina kläder ska hålla sig fina länge kan det vara bra att tänka på hur olika produktkategorier förvaras i garderoben. Skjortor, klänningar och kavajer mår bra av att hänga på galge medan stickade tröjor bör ligga vikta på hyllor. Det kan vara en bra idé att se över vilken typ av kläder du har mest av. Kanske behöver du fler hyllplan eftersom du har många stickade plagg eller mer förvaring för accessoarer? Ta tillfället i akt att planera från grunden. Vill du vara extra snäll mot dina kläder (och dig själv som ska använda dem) kan du investera i en garderob som rengör sig själv. Ja, du läste rätt – Lema garderobslösningar erbjuder ett Air Cleaning System som rensar luften på virus, bakterier och dålig lukt.
 6. Ytterplagg
  Glöm inte skor och jackor! Se över om jackor och kappor är rena och fundera på om de kan behöva en kemtvätt. Skor förvaras med fördel i kartonger. Investera i genomskinliga kartonger för att se vad som finns i eller utforma garderoben så att skorna kan stå öppet på skohyllor.

Kontakta oss